AKTIVNOSTI

Zajednice, zborovi, bibilijska skupina, klubovi

ANIMATORSKA ZAJEDNICA

Animatorsko djelovanje unutar župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije traje već dugi niz godina, a sve je započelo neformalnim druženjem i okupljanjem u našem pastoralnom centru, odlaskom na planinarske križne putove u organizaciji bratovštine sv. Bernarda i hodočašća mladih na Mariju Bistricu te organizacijom putovanja na Taizé Europske susrete mladih što je od 2009. godine postala tradicija mladih u župi.
Od samih početaka župni prezbiteri prepoznavali su važnost djelovanja mladih u župnoj zajednici i zato se od 2010. godine mladi šalju na animatorsko ljetovanje u Dom sv. Martina na Malom Lošinju, koje organizira Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Od 2013. godine animatori su započeli svoj angažman u radu s kandidatima za sakrament svete potvrde.

Prve godine krenulo se je sa zborom krizmanika koji su imali svoje probe i uvježbavali se za animiranje misnog slavlja povodom podjele sakramenta svete potvrde. U iduće dvije godine, uz zbor krizmanika, mladi su organizirali i mjesečne susrete za krizmanike. Svaki susret je imao svoju temu u sklopu koje je bila kateheza i razgovor o temi s krizmanicima u manjim grupama, nakon čega bi uvijek uslijedili igra i ples. Od 2016. godine mladi animatori u potpunosti su uključeni u formaciju krizmanika za sakrament svete potvrde kroz redovite susrete u sekcijama (kreativna, dramska, zbor, ministranti, karitativna) i mjesečne susrete gdje u suradnji s vjeroučiteljima i župnikom uključuju krizmanike u aktivni život župe i pružaju im sveobuhvatnu pripremu za taj veliki događaj za njih, ali i za cjelokupnu župnu zajednicu. Tradicionalno se svake godine na proljeće održava tzv. krizmanijada – susret na kojem krizmanici zajedno s animatorima kroz igru, timski rad i druženje obilježavaju završetak priprave za svetu potvrdu.

Uz navedene aktivnosti župni animatori također djeluju kroz:
• Besplatno davanje instrukcija za osnovnu i srednju školu, kao i držanje priprema za državnu maturu
• Rad s prvopričesnicima
• Liturgijsko čitanje na svetim misama
• Animiranje djece tijekom susreta obiteljske zajednice
• Organizacija i odlazak na hodočašća u Međugorje, Susret hrvatske katoličke mladeži i Svjetski dan mladih
• Prodaju maslinovih grančica i božićnih ukrasa za potrebe župnog Caritasa
• Posjet Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra i članovima Kluba za integraciju u društveni život osoba s poteškoćama, sveti Franjo

Ako nam se želiš priključiti na bilo koji način, to možeš učiniti tijekom cijele godine tako da se javiš našem župniku ili časnoj sestri, a oni će te dalje uputiti na pravu adresu!

BIBLIJSKA SKUPINA

Biblijska skupina okuplja župljane koji zajednički, kroz Sveto pismo, nastoje produbiti svoju vjeru. Vrijeme u biblijskoj skupini ispunjeno je čitanjem i tumačenjem Svetoga pisma, razmjenom mišljenja, dijeljenjem vlastitih duhovnih iskustava. Na poseban način se promišljaju čitanja u sklopu misnog slavlja naredne nedjelje. Sve to pomaže u aktivnom uključivanju u liturgiju i njenom boljem razumijevanju. Također iz biblijske skupine dolaze i čitači koji su nositelji Božje riječi, te preko njih zajednica čuje što Bog poručuje čovjeku.
Voditelj je župnik Antonio-Mario Čirko, a susreti su svake srijede u 19.15 sati.

CARITAS

Župni Caritas započeo je s radom 2008. godine. Razlog osnivanja Caritasa je pružanje pomoći sve većem broju obitelji koje teško drže korak s vremenom u kojem živimo. Trenutno Caritas brine za 39 obitelji, a tijekom godine i o onima kojima je hitno potrebna kratkotrajna pomoć. Pomaže se svim ljudima koji traže pomoć sa područja naše župe bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.
O potrebama korisnika brine dvadeset četvero volontera. Volonteri obilaze starije i nemoćne osobe te pružaju psihosocijalnu pomoć razgovorom i savjetovanjem. Suradnja sa patronažnim sestrama, centrom za socijalni rad i ostalim stručnim službama znatno poboljšava rad župnog Caritasa.

U suradnji sa župnikom, župnim zborom, zborom mladih Hilarus, kreativnom radionicom i ostalim župljanima organiziraju se razne dobrotvorne župne akcije, ali i akcije koje organizira Zagrebački Caritas.
Župljani koji se žele uključiti u volonterski, karitativni rad, pružiti pomoć socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima, posjetiti bolesne i starije osobe ili se žele samo informirati o radu mogu doći na sastanak župnog Caritasa svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.
Kontakt:
Gordana Grebenar (voditeljica župnog Caritasa): mob. 098/819 542

KLUB SVETI FRANJO

„Glas koji se ne čuje“ – Klub za integraciju u društveni život osoba s poteškoćama sveti Franjo je grupa roditelja koji imaju djecu tj. odrasle osobe sa intelektualnim teškoćama. Roditelji koji imaju iste situacije međusobno su se povezali i provode zajedno vrijeme i druže se. Nisu registrirana i nemaju svoj prostor gdje se sastaju. No kako su svi vjernici druženja se najčešće održavaju u našoj župi i na još nekoliko mjesta. Klub predvodi jedna od majki, Viktorija. Nekoliko župljana iz naše župe volontira u klubu. Trenutno ih je šestoro i dva puta mjesečno izmjenjuju se na susretima. Članovi kluba posjetili su već dva puta našu župu sudjelujući na Svetoj Misi, te pokazali što svojim vještim rukama mogu napraviti. Volontera nikada dosta, jer se i očekuju češća okupljanja, pa zato, svi koji su zainteresirani mogu se pridružiti. Dva sata druženja uistinu nije puno vremena za odvojiti, a s druge strane ono što te osobe mogu primiti, a ujedno i što se volonterima može vratiti kroz zajedništvo i ljubav, puno je vrjednije.
Kontakt: Viktorija – 092/228 3900

MINISTRANTI

Ministrirati prevedeno s latinskog „ministrare“ znači služiti, a ministrant je služitelj, poslužitelj kod Kristova oltara, u službi euharistije. Ministrant je odmah do svećenika te je svojom službom u bogoslužju kao njegov najbliži suradnik. Ministrant je, dakle, mladi ili odrasli kršćanin koji tijekom svete mise i drugih bogoslužnih obreda pomaže ili poslužuje svećeniku.
Ministranti svoj susret imaju subotom u 10 sati. Trenutno je preko 25 ministranata.
KONTAKT: Dorian – 092/2149085

NEOKATEKUMENI

Neokatekumenski put je crkvena stvarnost nastala 1964. godine u Španjolskoj na temeljima II. Vatikanskog sabora. Smisao je Puta da postupnim pokrsnim katekumenatom kao načinom kršćanske inicijacije u vidu kateheza - formiranja manjih zajednica unutar župe - pridonese vjerskoj i duhovnoj obnovi Katoličke Crkve u njenom nastojanju na dubljem i trajnom upoznavanju vjernika s izvorima i istinama vjere, kao i životom Crkve. Cilj je njihovo uključivanje, sukladno njihovom pozivu, u novu evangelizaciju. Kao u slici krsnog zdenca prvih kršćanskih zajednica, Put etapno prolazi silaženjem u dubinu vlastita života svakog člana, u postupnom duhovnom obraćenju i izgrađivanju međusobnih vjerskih i osobnih spona.

Neokatekumenski put je u Hrvatsku došao 1977, u Zagrebačku nadbiskupiju 1982, a u našu župu 1999. godine. O blagdanu sv. Josipa 2024. godine proslavit će se jubilarna, 25. godišnjicu prisutnosti! Kateheze Neokatekumenskoga puta u župi Bezgrešnog začeća BDM od tada do danas slušalo je dvjestotinjak ljudi, a u kršćanskoj inicijaciji se trenutno nalaze 2 zajednice na različitim etapama. Zajednice se jednom tjedno sastaju kako bi slušali Riječ Božju koja u njihovom životu postaje sve više živa i djelotvorna, a redovito slave sv. nedjeljnu euharistiju, subotom nakon I. večernje časoslova. Zajednica je u župi prisutna i naviještanjem Božje ljubavi po kućama izlazeći tako iz okvira crkve i navješćujući Evanđelje, osobito onima koji su daleko od Crkve, a nadasve po postupno sve većem tihom služenju u raznim potrebama župe.
Kontakt osoba: Domagoj Medić, odgovorni 1. zajednice
Mob. 099/211 6794

OBITELJSKA ZAJEDNICA

Obiteljska zajednica želi aktivno živjeti „zajednički kršćanski život“ u okviru prijateljskih veza te po Kristovom modelu služiti župnoj zajednici. Susreti Obiteljske zajednice održavaju se svakog drugog četvrtka u pastoralnom centru. Kako bi se omogućilo da bračni parovi zajedno sudjeluju u svim aktivnostima zajednice organizira se čuvanje djece u suradnji sa mladima iz župe. Obiteljska zajednica je otvorena zajednica i raduje se svakom novom članu. Dođite i vidite!
Kontakt: Ivana Šarušić – 091/7224342

ZAJEDNICA MLADIH

Zajednica mladih u našoj župi aktivna je dugi niz godina kroz različite župne aktivnosti. Tako su mladi uključeni u zbor mladih Hilarus, ministriranje, liturgijsko čitanje, rad s krizmanicima i prvopričesnicima, karitativni i kreativni rad, tamburaški sastav, itd. Redoviti su i odlasci na planinarske križne putove, hodočašća u Mariju Bistricu, na Susrete hrvatske katoličke mladeži i Taizé Europske susrete mladih, kao i zajedničke izlete sa župnikom i pastoralnim pomoćnikom.
Tijekom pastoralne godine redovito se odvijaju kateheze petkom u 20 sati u pastoralnom centru, a trenutno ih vodi vlč. Dario Kral, pastoralni pomoćnik u našoj župi.

Pozivamo sve mlade da nam se slobodno jave i priključe petkom u 20 sati ili nedjeljom nakon večernje svete mise u 18.30 sati.

ZAJEDNICA MUŽEVA MOLITELJA

Zajednica je osnovana 20. listopada 2021. i posvećena je sv. Josipu. Želja je bila da se muževi druže, uključe u razne molitvene susrete (npr. svibanjske, listopadske i druge pobožnosti). Otvoreni su za pomoć u drugim zajednicama, u radu u karitasa i svih ostalih župnih aktivnosti. Organiziraju se povremeni zajednički susreti gdje se izmjenjuju iskustva, moli se i planiraju buduće aktivnosti. Trenutno je 12 članova, a ostali muževi se pozivaju da se pridruže.
Kontakt: Zdenko Režek – 091/9565619

ŽUPNI MJEŠOVITI ZBOR

Pjevanje je znak ushićena srca (usp. Dj 2,46). Stoga s pravom kaže sv. Augustin: “Pjeva tko ljubi” i već je u davnini nastala uzrečica: “Tko dobro pjeva dvostruko moli”. Liturgijsko pjevanje nije samo ukras liturgiji. Ono je liturgija i dio liturgije. Zato je liturgijsko pjevanje veoma važno u svakoj liturgiji. Zbor na prvenstveni način sudjeluje u liturgiji, obogaćuje liturgiju i tako približava ljepotu Kraljevstva Božjega po liturgiji.
Naš župni zbor nastao je iz male i hrabre grupe pjevača koji smo se okupljali u maloj kapelici na Oranicama. Animiraju euharistijsko slavlje nedjeljom u 11 sati te sva veća liturgijska slavlja u župi. Svakodnevna okupljanja na probe pjevanja bilo zbora mladih, bilo dječjeg zbora, bilo velikog župnog zbora, kroz cijeli tjedan iz neke dvorane odjekuje pjesma.

Veliki župni zbor broji 29 članova. Posebna odlika ovih ljudi, žena i muškaraca jest ljubav prema pjesmi, pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i nesebičnost kad je u pitanju pomoć drugome.
Vole upoznavati druge osobe pa organiziraju druženja zborova koje vode Marijine sestre. Točnije nastoje kroz rad povezivati i upoznavati ljude sa karizmom Družbe Marijinih sestara te širiti pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji čudotvorne medaljice. Redovito sudjeluju na duhovnim obnovama koje također organiziraju Marijine sestre za zborove te se tako duhovno i stručno usavršavamo.
Sudjeluju na smotrama zborova te tako obogaćuju jedni druge i uče jedni od drugih. Radosni su i otvoreni za svaku novu osobu koja im se pridruži jer ju smatramo Božjim darom. Bog nam je darovao mnoge darove, a jedan od darova je glas kojim njega možemo slaviti i hvaliti.
Župni zbor ima probe srijedom i petkom poslije večernje svete mise. Pozivamo nove pjevače da se priključe župnom zboru.
Voditeljica: s. Slavica Tubak, članica Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice.

ZBOR MLADIH „HILARUS“

Hilarus, lat = radostan, dobre volje 😀
Zaštitnici = anđeli čuvari
Započeli smo svoje djelovanje 2004. godine kao malobrojna skupina skromnih talenata, ali velike upornosti i volje kako bismo obogatili večernju svetu misu, što nastavljamo činiti iz tjedna u tjedan.

Pjevanje na svetoj misi stavljamo ispred svih drugih aktivnosti jer je to i glavni razlog nastanka našeg zbora. No, osim toga, pjevamo na župnim klanjanjima četvrtkom, uvijek zapjevamo s našim župnim zborom za blagdane i rado pjevamo na vjenčanjima kako bismo pjesmom uveličali obred sklapanja braka.

Također volimo posjetiti i druge župne zajednice i zborove kako bismo molitvom i pjesmom jedni druge obogatili.

Možete nas vidjeti i čuti svake nedjelje na večernjoj svetoj misi u 18.30 sati u našoj župnoj crkvi na Malešnici, a ukoliko vas zanima suradnja s nama, ili možda želite postati naš član, slobodno nam se javite na naš Facebook, na zborsku e-mail adresu ili uživo nakon svete mise.

Adresa e-pošte: zzmhilarus@gmail.com
Facebook: Zbor Hilarus

DJEČJI ZBOR „DJECA BEZGREŠNE“

Svojim pjevanjem slave Gospodina već od 2003. god. Nedjeljom animiramo sv. sv. misu za djecu u 9.30 sati. Redovito obilježavaju svojim nastupima važnija misna slavlja kao što su: početak školske godine, Dani kruha, Sveti Nikola, Božićni koncert, kojeg organizira naš zbor mladih Hilarus. Zatim prvu sv. Pričest, Majčin dan i Zahvalnicu za školsku godinu. Nastupaju su na susretima dječjih zborova “Zlatna harfa” i “Zlatnoj liri”. Djeca rado dolaze na probe, a brojka se kreće između 30 i 50 djece.
Draga djeco, svi koji želite s nama slaviti Gospodina i pjevati u našem zboru rado vas primamo.

Upis je jednostavan! Samo dođite na probu subotom u 11 sati ili se nedjeljom poslije svete mise javite i već možete biti naš član «Djece Bezgrešne»
Voditeljica: s. Slavica Tubak, članica Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice.

MUŠKA KLAPA

Muška klapa župe Malešnica osnovana je na inicijativu pokojnog župnika vlč.Alfreda 2021.g., iako njeni začeci datiraju i još ranije, kada se klapa počela organizirati oko pjevanja Muke na Veliki Petak. Klapa danas broji 12 članova i svojim glasovima prije svega želi oplemeniti župnu zajednicu i obogatiti liturgiju. Tako pjevanjem želimo svjedočiti ljepotu Božjega stvaranja. U svom repertoaru imamo dalmatinske pučke crkvene napjeve i tradicionalne crkvene napjeve u klapskoj obradi. Uz pjesmu ide naravdobro društvo, pa tako imamo priliku se još bolje međusobno povezati kroz probe i puniti baterije za svakodnevicu. A svaka svakodnevica je puno ljepša kada je začinjena sa malo pjesme!

TAMBURAŠKI SASTAV

Na inicijativu vlč. Alfreda Kolića, u župi je 2014. godine osnovan tamburaški sastav pod nazivom "Angelus". Prva proba održana je 25. ožujka 2014. godine, a prvi nastup imali su za Božić na misi polnoćki sljedeće godine. Orkestar je počeo raditi s četrnaest članova, a danas broji osam: Rafael Ljevar i Antun Obrovac (1. brač), Gabrijel Ljevar (bas), Mihael Ljevar, Jan Stampf i Tomislav Vlajčević (2. brač), Fran Stampf (bisernica) i Luka Razum (bugarija/kontra). Probe se održavaju četvrtkom u 20.30 sati u prostorijama pastoralnog centra. Sviraju na nedjeljnim svetim misama sa župnim zborom i zborom mladih Hilarus.

Od listopada 2016. do listopada 2023. godine župni tamburaški orkestar vodio je prof. Marko Ješek, a od studenog iste godine nastavlja ga voditi mladi glazbenik Luka Razum.
Orkestar i dalje prima nove članove i s radošću očekuje nove mlade glazbenike, stoga se slobodno uključite!

Župa Bezgrešnog začeća BDM

Pošaljite nam poruku

Kontakt podaci

Adresa: Ante Topića Mimare 67
10090 Zagreb, Hrvatska

Informacije i dogovori:
+385 (0)91 7632-345
+385 (0)91 5477-237
Email: zupa.moranice@zg-nadbiskupija.hr